Rondwandeling Ponte de Lima

Ponte de Lima is een van de oudste stadjes van Portugal. Dat zie je terug in de imposante gebouwen, lieflijke pleintjes, plantsoentjes en vele kerken en kapellen. Het historische centrum ligt aan de zuid-oever van de rivier de Lima en wordt door een middeleeuwse brug verbonden met het noordelijke deel waar het pelgrimshotel en de botanische tuinen liggen.
Ponte de Lima is vooral ook bekend vanwege het enorme aantal restaurants die overwegend gerechten uit de regionale keuken serveren. En let op bij het plannen van je bezoek want op maandag is heel veel gesloten.

Start van de rondwandeling

Parkeer op het enorme parkeerterrein van de Expolima (0). Verlaat het parkeerterrein via Rua Nova de São João. Aan de overkant (in de muur) zie je de Fontein van Neptunus (1) en het imposante Casa da Nossa Senhora de Aurora (2), het barokke stadspaleis van de graven van Aurora. Via dit pittoreske straatje loopt u het Largo (pleintje) de São João op. Ga bij de Fontijn van São João (3) linksaf de trappen op en verder omhoog tot je onder aan de trappen van de Kapel van de Pereiras (4) staat. Ook al is de kapel gesloten, waag toch de klim want bovenaan de trap heb je een adembenemend uitzicht over Ponte de Lima.

Largo de Camões

Daal de trappen weer af en ga linksaf het straatje in. Aan je linkerhand zie je het kleinschalige hotel Casa das Pereiras (5), en iets verderop het Casa da Carvalheira (6). Ga rechtsaf de Rua Fonte da Vila naar beneden. Aan je linkerhand het gemeentehuis (7). Ga rechtsaf, volg de bocht en je komt uit bij het grootste plein van Ponte de Lima, het Largo de Camões met de grote fontein (8) en de eeuwenoude olijfbomen. Tijd voor een drankje en even bijkomen op één van de vele lommerrijke terrassen in de hoek van het plein.

Igreja Matriz

Verlaat het plein op de hoek aan de rivierzijde (met de rivier aan de rechterhand) en ga direct linksaf de Rua do Postigo in. Je loopt tegen dé ijszaak van Ponte de Lima op: Tri Sabores (9) waar je heerlijk zelf gemaakt ijs en taart kunt kopen. Ga rechtsaf en na een 25 meter links zie je de Igreja Matriz (10), de grootste kerk van Ponte de Lima. Wip even binnen. Vervolg de weg, je kruist de Rua Cardeal Saraiva en gaat vervolgens rechts onder de poort door en komt weer terug bij de rivier. Steek over, houd de rivier weer aan je rechterhand en flaneer een stukje onder de eeuwenoude platanen van de Avenida dos Plátanos.

platanen laan Ponte de Lima in de herfst
Platanenlaan

Aan je linkerhand doemt het indrukwekkende Terceiros Museum (11) op. Afhankelijk van zin en uithoudingsvermogen, kun je de platanenlaan helemaal uitlopen tot het einde of omkeren en via de boulevard langs de Lima teruglopen richting centrum tot je bij de Middeleeuwse brug bent. Onderweg heb je een goed zicht op de kantelen van de São Paolo-toren (12) en van de vroegere gevangenis (13) waar nu de VVV is gevestigd en die vroeger deel uitmaakten van de stadsmuren.

Decius Junius Brutus

Romeinen aan de rivier Lima oever

Aan je linkerhand, vlakbij de rivieroever, zie je een merkwaardig groepje mannen met speren. Het is het eerbetoon (14) aan het Romeinse legioen onder bevel van Decius Junius Brutus (die aan de overkant van de rivier staat). Zijn soldaten weigerden de rivier de Lima (die vroeger Lethe of rivier van de vergetelheid genoemd werd) over te steken. De legende ging dat iedereen die de rivier overstak zijn geheugen zou kwijtraken. De bevelhebber gaf het goede voorbeeld door de rivier over te steken en vervolgens vanaf de overkant al zijn mannen bij naam te roepen om te laten zien dat er niets waar was van de legende.

Romeinse brug Ponte de Lima
Romeinse brug

Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd en kun je, mede dankzij de inspanningen van de Romeinen in het begin van onze jaartelling, lopend over de prachtige bogenbrug (15) naar de noordkant van Ponte de Lima.

Het is zeker de moeite waard om even een wandelingetje te maken door het Arnado Park (16). En als je het nog kunt opbrengen, waag dan een bezoekje aan het Portugese speelgoedmuseum (17). Via de brug keer je weer terug in het historische centrum, ga direct na de brug linksaf en volg de weg langs de rivier tot je bij de kapel van São João (18) aankomt. Ga hier achter langs en je bent weer terug bij het parkeerterrein waar de wandeling startte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait