Top 6 wat te doen in Aveiro

Aveiro ligt in Midden-Portugal en Midden-Portugal is mooi. En er is veel te doen. Maar hoe maak je een keuze? Om je te helpen: onze top 6 wat te doen in Aveiro voor een actief weekje Portugal.

1. Aveiro

Maak een rondvaart in een moliceiro, struin door het mooie stadspark, bewonder de Arte Nova panden, bezoek het museum van Aveiro of koop een nieuw outfit in het moderne winkelcentrum. Pak een terrasje in de zon, loop door de zoutpannen, spot flamingo’s in de lagune en eet daarna in één van de tientallen restaurants, die Aveiro rijk is.

2. Met de ferry naar São Jacinto

Op steenworp afstand van Aveiro ligt het vissersdorp São Jacinto, te bereiken met de ferry. Hier is het genieten op één van de mooiste stranden van Portugal. São Jacinto kent daarbij een aantal uitstekende en authentieke visrestaurants (bijvoorbeeld a Peixaria en o Terminal). Ideaal voor een uitgebreide Portugese lunch.

3. Surfen

In de nabijgelegen badplaatsen Costa Nova of Barra is het fantastisch surfen en SUP-pen. En na het surfen nagenieten op het mooie strand of op het terras van één van de strandtenten met fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan.

4. Natuurgebied Bio Ria

Bezoek het bijzondere natuurgebied Bio Ria, op 15 minuten afstand ten noorden van Aveiro. Het gebied is 11.000 hectare groot. Huur een gratis fiets of ontdek het gebied – dat deel uitmaakt van de lagune van Aveiro – te voet. In het natuurgebied zijn diverse routes uitgezet en vind je allerlei (roof)vogels en ander wildlife, zoals: otters en slangen.

5. Dagtrip Porto, Coimbra, Leiria of Águeda

Maak een dagtrip naar Porto, Coimbra, Leiria of Águeda. Deze bekende (en minder) Portugese steden liggen binnen een uur afstand reizen van Aveiro. Cultuur snuiven, hapje eten, glaasje drinken, rondneuzen, een festival bezoeken en/of een voetbalwedstrijd bekijken (van bijvoorbeeld FC Porto).

6. Via Ecológica Ciclável

In het najaar van 2017 is de gemeente gestart met een bijzonder project: een wandel- en fietsroute van een kilometer of tien door en langs de lagune van Aveiro. Ook ga je langs de rivier Vouga en dwars door het natuurgebied BioRia. Je kan met de trein vanuit Cacia of Canelas terug naar Aveiro. Of andersom natuurlijk. De route is zo’n 11 tot 18 kilometer lang en verbindt Aveiro met de Bio Ria (zie punt 4). Spectaculair! De officiële opening van deze route was op 1 juli 2018.