Stranden van Barra en Costa Nova

De stranden van Barra en Costa Nova liggen op loopafstand van elkaar. Het is hier elk seizoen genieten van het strand, de wind, de zee, het uitzicht en de zon. En dat op slechts 10 kilometer van het centrum van Aveiro.

Barra en Costa Nova

Zowel Costa Nova als Barra kennen een winterslaap, maar in het voorjaar ontwaken de badplaatsen. Sterker nog: in de zomermaanden juli en augustus is het druk met zonaanbidders, surfers, zwemmers, toeristen en badgasten. Badplaats Barra is – zo vertelde onze garagist – dé favoriete plek van de lokale bevolking. En dat begrijpen we maar al te goed. Er zijn pastelarias, terrassen met uitzicht op de zee, ijs en goede restaurants te vinden. Je kan er ook heerlijk de pier op en neer lopen. Dat lijkt suf, totdat je het een aantal keer gedaan hebt. Het werkt heel ontspannend. Costa Nova is wat chiquer en heeft karakteristieke vissershuizen. En hier zijn de visrestaurants fantastisch.

De stranden van Barra en Costa Nova

En ook in de vroege lente of late herfst is het verrassend goed toeven in de beide badplaatsen. Weliswaar is het rustiger – en logischerwijs ook een graad of wat kouder dan een warme augustusdag – maar niet minder genieten van het uitzicht op de zee. Enkele surfers pakken zo vroeg in het seizoen hun golven mee en in Barra staan aan de ingang van de haven altijd wel een aantal vissers. Natuurlijk. Portugezen vissen onder élke weersomstandigheid.

Windkracht 3 en een ½ waait door je haren, je hebt zin in een glas Port en de zon gaat brandend ten onder in de Atlantische Oceaan. Barra en Costa Nova zijn in april en november het perfecte decor voor een schitterende en rustgevende wandeling langs het strand.