Portugese piri-piri

De Portugese piri-piri heeft een bijzondere geschiedenis. Het is Swahili voor rode peper en heeft een lange weg afgelegd, voordat de pittige peper een bekend ingrediënt in de Portugese keuken werd.

Portugese piri-piri

Oorspronkelijk komt de hete peper uit Amerika. Portugese zeevaarders hebben de peper naar Afrika gebracht, waar het in al snel belande in allerlei kruidenmixen en oliën. Eenmaal in Afrika werd het ingrediënt vanuit de Portugese Afrikaanse koloniën Mozambique en Angola naar Portugal geïmporteerd.

Toen de piri-piri eenmaal een populaire peper in Portugal was, begon het pepertje aan een wereldcarrière en verspreidde zich via Zuid-Afrika en India (jaja, de Portugezen waren een reislustig volkje) over de rest van de wereld.

Kip piri-piri

De saus van de piri-piri is heerlijk om te serveren bij kip van de grill. En andere kipgerechten. Niet voor niks is kip piri-piri een populair gerecht in Portugal en ver daar buiten. Bezoek een churrasqueira en bestel de lekkerste kippetjes. Beetje piri-piri d’r op en smikkelen maar.