Port

Boodschappen doen in Aveiro. Tuurlijk kan én doen we dat. Er zijn verschillende grote supermarkten. Maar… mijn vader roept al decennia lang: “Steunt uw eigen middenstand!”. Als zoon van een melkboer was dat in de eerste plaats hoogstwaarschijnlijk mede ingegeven uit familiebelang. En ook voor de diversiteit van het winkelaanbod is het een heel zinnig uitgangspunt.

Dagelijkse boodschappen

Dus doen wij onze boodschappen in Aveiro onder meer bij lokale slagers, groenteboeren, fruitzaken en kleine buurtsupers en kopen daar onze groenten, fruit, vlees en olijven. Bijkomend voordeel is dat je om uitleg kan vragen over de bereiding van het product of wat voor soort product het überhaupt is. De producten kunnen nog al eens anders zijn, dan we gewend zijn. Bij de slager bijvoorbeeld ligt in de vitrine naast de worst, karbonaadjes en biefstuk ook niertjes, kippenmaagjes en varkersoren. Geen grap.

Flesje Port

Kortom, je beleeft nog eens wat. Zo vroegen wij onze oude overbuurman, die een van-alles-wat-winkeltje in het historische centrum van Aveiro bestiert, om advies betreffende een fles Port. De man keek ons aan en in alle rust luisterde hij naar onze aankoopwens. We vertelden hem dat de fles Port dit keer best wat meer mocht kosten, want je mag jezelf zo nu en dan best eens trakteren, nietwaar? De man keek zijn winkeltje rond en pakte na een halve minuut nadenken een fles van een plank, ergens hoog boven de toonbank. Hij moest op zijn tenen staan om bij de fles te kunnen. Dat beloofde wat! Wij keken vol begeerte naar de fles Port. En toen nieuwsgierig naar de man. En weer terug naar de fles. De man knikte goedkeurend, kreeg een glimlach om zijn mond, zijn ogen kregen een extra schittering en rekende met ons af: € 8,50.