FC Porto

Nee, voor de kwaliteiten van de plaatselijke voetbalclub hoef je niet per sé naar Aveiro te komen. Het voetbal dat in het Venetië van Portugal gespeeld wordt, is voor de lol in een park. Of op het strand.

Het meest succesvolle voetbalteam dat onder het district van Aveiro valt, speelt in een klein stadion ergens in de bergplaats Arouca. Dat team bungelt steevast ergens onderaan de competitie, trekt gemiddeld 2.879 toeschouwers bij een thuiswedstrijd en heeft slechts af en toe wat te vieren. Denk dan aan de 70ste verjaardag van de conciërge annex lijnentrekker o senhor Francisco of het veertigjarige jubileum van de koffiejuffrouw a donna Maria. En een tijdje geleden wisten ze Heracles te verslaan. Maar dat had misschien wel meer met de busreis te maken, dan met geweldig voetbal.

FC Porto

Nee, dan FC Porto. Die voetbalclub doet jaarlijks mee met de prijzen op landelijk en Europees niveau, speelt in het machtige Estádio do Dragão (met ruim 50.000 zitplaatsen), is opgericht in 1893 en behaalde zelfs onder Co Adriaanse een aantal prijzen. Daarop werd Co prompt uitgeroepen tot beste trainer van dat seizoen (2005-2006) en kreeg overigens niet veel later z’n ontslag. Het kan verkeren.

Champions League

De grootste successen van de voetbalclub uit Porto werden geboekt onder de inmiddels wereldberoemde trainer José Mourinho. Onder zijn leiding werd FC Porto winnaar van de Europa League (2003), de Champions League (2004) én de wereldbeker (2004). Sindsdien behoort het team tot de Europese voetbaltop. In 2011 won FC Porto nogmaals de Europa League. En afgelopen seizoen was de club uit de Zuid-Europese havenstad één van de smaakmakers in de Champions League. Thuis – in het stadion van de Draken – verloor Bayern München bijvoorbeeld kansloos met 3 – 1.

Ook wat betreft het landskampioenschap is FC Porto meedogenloos. Hoewel vorige twee seizoenen de aartsrivaal Benfica landskampioen werd, in dit decennium pakte de club al negen maal de landstitel. In totaal wist FC Porto al 27 keer de Portugese primeira liga te winnen.

De Draken

Je kan gerust concluderen dat de bijnaam van de voetbalclub uit Porto, de Draken, helemaal niks te maken heeft met de karige kwaliteit van hun voetbalspel. Maar te meer dat je deze Portugese ploeg moet vrezen om hun geweldige en indrukwekkende voorkomen.