De lagune van Aveiro

De lagune van Aveiro is een – deels beschermd – natuurgebied van circa 11.000 hectare groot. De verscheidenheid aan planten, vogels en dieren is enorm. Sinds juli 2018 is er een kilometers lange houten vlonderpad aangelegd, die door het lagunegebied meandert: de passadiços de Aveiro. En zwemmen kan in het lagunezwembad met een mooi stadsstrand aan de rand van de stad.

De lagune van Aveiro

Het zoute water van de lagune is op sommige plekken ook ondiep (bijvoorbeeld aan de westkant van Aveiro), waardoor het een ideaal leefgebied is voor flamingo’s. Door de diversiteit wordt het natuurgebied met trots gepromoot. (Grappig detail: we zijn fietsend te zien in de promotiefilms.) Naast fietsen en wandelen is de lagune ook per kano of SUP-pend te verkennen. En je kan er op sommige plekken ook uitstekend watersporten, zoals bij de badplaatsen Barra en Costa Nova.

En je kan er wandelen bij de plaats Salreu. Hier kan je kiezen uit verschillende routes, variërend van 1,8 kilometer tot ruim 10 kilometer. Er zijn in het gebied ook diverse plekken gecreëerd, waar je kan zitten om te genieten van het uitzicht en van je meegenomen lunch.

Fantastische uitzichten

De uitzichten tijdens de wandeling zijn fantastisch. Je loopt midden door de gevarieerde natuur van de lagune. Op de achtergrond liggen de bergen van de Caramulo en de Arada. Er vliegt en leeft hier ook van alles. Naast vogels zagen we kikkers, sprinkhanen, vlinders en enkele koeien.

Plus – zo zagen we op een informatiebord langs de route – de lagune is het leefdomein van een geel-bruine slang. Lekker idee als je achteloos in je kanootje ronddobbert…