Beste reistijd

Deze vraag wordt ons vaak gesteld: “wat is de beste reistijd?”. Tsja, sommige mensen vinden het heerlijk als het niet te warm is en anderen houden juíst van warme dagen en zwoele avonden. Sommigen houden weer meer van de lente, waar anderen houden van carnaval of juist van een onbekend, lokaal volksfeest. Dus hier wat ‘beste’ reismomenten:

Winter in Aveiro

  • De winter duurt relatief kort en is niet koud met een gemiddelde van vijftien graden overdag. Wel zijn de wintermaanden de maanden, waarin het regelmatig regent. Genoeg tijd dus voor musea, theater, exposities, stedentrips (Porto, Viseu, Coimbra) en onbeperkt uitslapen. Plus: goedkope vliegtickets!
  • De 2e week in januari is het 4 tot 5 dagen feest in Aveiro vanwege São Gonçalinho. Ongekend! Muziek, vuurwerk en Portugese gastvrijheid.
  • Carnaval wordt elk jaar in februari flink en op zijn Braziliaans gevierd in Ovar en Estarreja, beiden om de hoek van Aveiro.

Lente in Aveiro

  • Ergens eind maart, begin april begint de lente. Dan stijgt de temperatuur naar 19 tot een voorzichtige 22 graden en wordt Portugal langzaamaan wakker uit de winterslaap.
  • April, mei en juni zijn de groenste en kleurrijkste maanden. Planten, struiken en bomen staan deze maanden volop in de bloei. Ook een uitstekende periode voor inspannende buitenactiviteiten, zoals: fietsen, wandelen, hiken en surfen. Vliegtickets zijn (buiten de vakantieperioden) nog steeds zeer aantrekkelijk geprijsd.

Zomer in Aveiro

  • In de maanden juli, augustus en september is het zomer. Dus veel zonneschijn. (Soms zit er een dag of wat tussen die afwijken, maar die moet je zien te ontwijken. Zo simpel is het.) Zomer in Portugal met temperaturen tussen 24 en 35 graden. Strandweer dus. De badplaatsen Costa Nova en Barra liggen 10 kilometer verderop.

Nazomer in Aveiro

  • In september en oktober is de Atlantische Oceaan op zijn best, na maanden te zijn opgewarmd door de Zuid-Europese zomerzon. Perfecte tijd om te surfen, want de zomerdrukte is achter de rug en de nazomer is gaande. De temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden. Nog een voordeel van het laagseizoen: volop goedkope vliegtickets.
  • Half oktober tot half november is het nagenieten van de nazomer met temperaturen tussen de 17 en 23 graden. Als er geen buitje valt, kan de lunch dus nog makkelijk buiten op een terras genuttigd worden. Plus: prima sporttemperaturen.

Kerst en Oud & Nieuw in Aveiro

  • December: de aanloop naar kerst is lang en wordt uitbundig gevierd met kerststallen en -markten, kerstconcerten en lekker eten en drinken. Zonnebril kan nog steeds op, maar een jas of dikke trui zijn zeker geen overbodige luxe.
  • Op de laatste dag van december wordt oudjaarsavond in Aveiro gezellig (en met een beetje saudade) uitgezwaaid met een strak georganiseerde en professionele vuurwerkshow. Dan start het nieuwe jaar met een borrel en muziek op het gezellige en knusse Praça de Peixe.