Aveiro

Al in de middeleeuwen is er sprake van een nederzetting op de plek waar Aveiro nu ligt. Aan het begin van de 15e eeuw werd er om de nederzetting een muur gezet. Deze muur diende meer als versiering dan als bescherming tegen gevaren van buitenaf. In de 16e eeuw groeide Aveiro verder buiten de stadsmuur en verkreeg het welvaart en rijkdom door het zout en zeewier uit de lagune.

Stadsrechten, industrie en universiteit

Een brug verbond het ommuurde deel van de oude stad en het nieuwe noordelijk gelegen deel van de stad. In 1749 verkreeg Aveiro stadsrechten. Door de komst van een treinstation in 1864 en moderne industrie groeide de stad verder als woon- en werkplaats. In 1973 werd een universiteit geopend. Tegenwoordig is de Universiteit van Aveiro één van de beste universiteiten van het land.

Arte Nova en meer

De geschiedenis van Aveiro is nog steeds te bewonderen in de gebouwen en structuren die bewaard zijn gebleven. Zo stamt Rua Direita uit 1616 en zijn de fundamenten van Sé Cruzeiro de Nossa Senhora da Gloria gelegd in 1423. Daarnaast kent de stad meer dan twintig panden die gebouwd zijn onder invloed van de Arte Nova. En aan de Avenida Dr. Lourenco Peixinho zijn diverse karakteristieke panden uit de jaren ’50 van de vorige eeuw te zien.

En natuurlijk kent de stad ook recentere bouwprojecten. In 1979 werd het veelbesproken sociale woningbouwproject ‘de gele trein’ als uitbreiding van Aveiro gepland. En in de afgelopen jaren heeft de binnenstad nieuwbouw gekregen, waaronder het Forum en woontorens met uitzicht op het Canal do Cojo, waar dagelijks de moliceiros over varen.